• 425 Street Name, UK, London
  • (123) 456-7890
  • admin@yourdomain.com
DONEAZA
In

Istoric

Tumorile carcinoide reprezinta un subiect controversat si destul de putin abordat in literatura de specialitate, iar mijloacele de depistare si cele terapeutice sunt insuficient cunoscute in practica.
Au fost descrise in patologia digestiva de aproximativ un secol, de catre Von Merling (foto), in anul 1838, fiind cunoscute ca neoplazii putin metastazante, dar cu potential endocrino – metabolic ce constituie sindromul carcinoid. Tumori unice sau multiple, sunt produse prin proliferarea celulelor enterocromafine din mucoasa digestiva. In anul 1907 este propus de catre Oberndorfer termenul de „carcinoid” adoptat definitiv in literatura de specialitate, iar in 1953 este extrasa serotonina din tumora carcinoida si metabolitul acesteia (acidul 5-hidroxiindolacetic) este identificat in urina pacientilor cu sindrom carcinoid.
Ulterior, in anul 1924 Masson a realizat prima descriere histogenetica completa a tumorilor carcinoide, care confirma filiera lor si sugereaza apartenenta lor la un sistem endocrin difuz.
Prima presupunere a originii endocrine a acestor tumori ii apartine lui Feyrter, care a sugerat existenta unui sistem difuz periferic denumit ,,sistemul celulelor clare’’
Studiile ulterioare au evidentiat ca, pe langa serotonina mai produc si bradikinina (Robertson 1962) si histamina (Oates si Melmon in 1964).
De mentionat este si contributia importanta a unor autori romani ca: I. Fagarasanu, I. Popescu, D. Burlui, D. Setlacec, ale caror publicatii constituie lucrari de referinta in domeniul carcinoidelor intestinale.
In Romania,Victor Mangiulea a publicat cea mai bogata experienta in domeniul carcinoidelor bronsice, realizand studii clinice, bronhologice, histologice si terapeutice, avand peste 250 cazuri de asemenea tumori.
Ulterior, literatura de specialitate a fost imbogatita cu studii care sustin apartenenta carcinoidelor la sistemul APUD descris de catre Pearse in anul 1966. Toate aceste publicatii atesta ideea ca tumora carcinoida reprezinta o neoplazie complexa, atat prin structura sa, cat si prin contextul endocrino-metabolic creat.