SPONSORIZARI
Daca sunteti persoana juridica, puteti opta ca o parte din impozitul pe profit datorat statului sa fie directionat catre APTNR pentru a sprijini proiectele derulate de asociatie. Prin implicarea dumneavoastra, oferiti pacientilor cu tumori neuroendocrine o noua sansa.
Incheiati un contract de sponsotizare cu Asociatia Pacientilor cu Tumori Neuroendocrine din Romania si veti deduce 20% din impozitul pe profit, in limita a 3% din cifra de afaceri (art. 31alin. 4 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal).
Sponsorizarea reprezinta actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare in vederea sustinerii unor activitati fara scop lucrativ desfa-surate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Potrivit legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulte-rioare, sponsorizarea se realizeaza pe baza de contract incheiat in forma scrisa intre sponsor si beneficiar, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponso-rizarii, precum si adrepturilor si obligatiilor partilor.
In cazul unei sponsorizari constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala in momentul predarii catre beneficiar.
Orice firma are dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate, insa pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit.
CONTRACT DE SPONSORIZARE
________________________________________
Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective). Prevederile articolului 31, alin. 4 din Legea 571/2003 privin Codul Fiscal, sunt aplicabile tuturor contribuabililor platitori de impozite pe profit, indiferent de sursele din care acestia realizeaza veniturile, din Romania sau din strainatate.
Sunt deductibile si cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei sau produselor in baza unui contract scris. Sunt incluse in aceasta categorie si bunurile sau serviciile promotionale. (art. 21.(2) d) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal).
Pot fi astfel cuprinse in categoria cheltuielilor cu reclama si deduse din baza impozabila actiuni cum ar fi sprijinirea unui eveniment ONG la care participa un numar mai mare de persoane (concurs, inaugurare, concert, actiune de 1 Iunie, Craciun etc). Tot aici pot fi incluse si donatiile de produse deoarece in categoria reclamei se incadreaza si bunurile si serviciile oferite cu titlu gratuit ca mostre. In acelasi context pot fi incluse si sprijinirea unor publicatii ale unor organizatii neguvernamentale cu conditia ca in ele sa se regaseasca numele/sigla/mesajul sponsorului.
_________________________________________
Procedura de sponsorizare este foarte simpla. Totul se rezuma la incheierea unui contract de sponsorizare intre compania dumneavoastra si Asociatia pentru Pacienti cu Tumori Neuroendocrine din Romania, in baza caruia banii pot fi dedusi din impozitul pe profit. Virati suma in contul Asociatiei si specificati activitatea pe care doriti sa o sprijiniti.