• 425 Street Name, UK, London
  • (123) 456-7890
  • admin@yourdomain.com
DONEAZA
In

Diagnosticare

Criterii

  1. Clinic – Prezenta sindromului carcinoid (flush, diaree, obstructie bronsica, cianoza cutanata) sau alte manifestari clinice (durere abdominala, obstructieintestinala, sindrom Cushing, acromegalie) sau asimptomatic.
  2. Criterii biochimice umorale
    Markerii tumorali biochimici pozitivi:
    – markeri tumorali generali: cromogranina A, serotonina si 5-HIAA cu sensibilitate maxima, HCGα,β, NSE, PP, tachikinina cu sensibilitate maimica.
    – markeri tumorali specifici pentru diverse tipuri ale tumorilor neuroendocrine: gastrina, insulina, glucagon, ACTH like, VIP, calcitonina, normetanefrine / metanefrine.
  3. Histopatologia cu imunohistochimie
    – imunohistochimie pozitiva pentru cromogranina A, sinaptofizina, NSE (Enolaza Neuronspecifica) si pentru receptori hormonali SST1-5, pentru hormoni gastro enteropancreatici: VIP, gastrina, insulina, glucagon sau pentru serotonina, dopamina – index de proliferare (agent nuclear KI-67).
  4. Imagistica
    De regula in momentul aparitiei sindromului clinic carcinoid, tumora este in faza metastatica. Metodele de localizare tumorala pot fi CT, RMN, echoendoscopie digestiva, bronhoscopia, scintigrama osoasa* (daca exista simptomatologie*).
    O metoda cu specificitate mai mare, o reprezinta scintigrafia tip Octreoscan (cu radionucleizi, analogi ai somatostatinei, liganzi ai receptorilor pentru somatostatina), ca si tomografia cu emisie de pozitroni (PET ) cu trasori selectivi cum ar fi 11C-5HTP; aceasta poate detecta mase tumorale mai mici de 0,3 cm. PET cu 18FDG este utila uneori în identificare TNE slab diferentiate, anaplazice.
    Metode imagistice traditionale pot evidentia o masa tumorala primara sau metastatica, fara a preciza natura neuroendocrina: radiografie toracica, ecografie transabdominala, endoscopie digestiva, scintigrafie osoasa cu technetiu*(daca exista simptome osoase).

 

Ghid diagnostic

– Caracteristici clinice ale sindromului carcinoid sugereaza diagnosticul si de regula, apar la pacientii cu metastaze hepatice multiple.
– Niveluri crescute de cromogranina A I serotonina si acid 5 hidroxi-indol acetic (5-HIAA) cu 3DS peste media laboratorului sustin diagnosticul de TNE functionale. Nivel crescut seric al hormonilor imunoreactivi specifici pancreatici, gastrici, medulosuprarenali, ai celulelor C tiroidiene sau paraneoplazici.
– Confirmarea imagistica a tumorii primare si/sau a metastazelor (diagnostic CT, RMN, echoendoscopia), scintigrafia tip Octreoscan sau PET cu radiotrasori specifici, permite localizarea tumorii primare si a metastazelor .
– Diagnostic histopatologic de TNE cu imonohistochimie pozitiva pentru cromogranina A, sinaptofizina, NSE si index de proliferare KI-67 certifica diagnosticul de TNE si trebuie insotit de precizarea histopatologica a gradului de diferentiere (slab, moderat sau bun). Aceasta permite o clasificare corelata cu raspunsul la terapie si cu prognosticul bolii.
– Tumori neuroendocrine cu secretii hormonale specifice. Teste diagnostice specifice se aplica pentru insulinoame, gastrinoame, feocromocitoame, carcinoame medulare tiroidiene, cu evidentierea hormonului produs in exces in sange (prin imunodozari) sau in tesutul tumoral (imunohistochimic).