• 425 Street Name, UK, London
  • (123) 456-7890
  • admin@yourdomain.com
DONEAZA
In

Tratament

Datorita caracteristicilor tumorale si endocrino-metabolice, TC beneficiaza de un tratament complex in prezent
Tratamentul chirurgical aplicat la bolnavii cu tumori carcinoide cuprinde operatii conservatoare sau radicale cu pondere mai mare, dat fiind caracteristicile lor structurale si evolutive.
Alaturi de tratamentul chirurgical, combinatiile de citostatice, imunoterapie, terapie antisecretorie pot asigura o supravietuire confortabila. In cazul unui tratament conservator se impune o monitorizare postoperatorie a bolnavilor, de cel putin 5 ani.
Tumorile carcinoide sunt considerate in principiu neoplasme neuroendocrine cu evolutie lenta; tratamentul chirurgical este suficient pentru a asigura o limita de securitate oncologica dar exista si cazuri cu progresie rapida a bolii ce necesita un tratament multimodal: bioterapie, radioterapie si chimioterapie.
Chimioterapia – este indicata in stadii avansate cu metastaze multiple, in general hepatice, testiculare, osoase si pulmonare, sugerata de un index de proliferare crescut (Ki=10-15%) si de o crestere tumorala rapida. Adimistrarea lor se va face cu multa prudenta, mai ales atunci cand bolnavii prezinta sindrom carcinoid, deoarece acestea pot determina exacerbari ale tulburarilor endocrine si de aceea se recomanda inceperea tratamentului cu 50% din doza pentru fiecare citostatic.
Bioterapia – este considerata veriga terapeutica de baza pentru tumorile carcinoide si cuprinde terapia cu analogi de samatotatina si cu alpha interferon. Analogii de somatostatina reprezinta peptide sintetice cu afinitate selectiva pentru receptori membranari.
Au fost descrise si clonate experimental in culturi celulare 5 subtipuri de receptori SST1-SST5 pentru samatostatina care se gasesc in celulele neuroendocrine normale si tumorale, ecare categorie avand functii diferite.
SST1 inhiba angiogeneza, SST1 si SST5 au rol inhibitor pe ciclul celular, SST2 si SST3 pot induce apoptoza, SST2 si SST5 intervin in controlul secretiei de GH, SST5 intevine in controlul secretiei de insulina si posibil de glucagon, SST4 cu rol necunoscut. In prezent se folosesc in practica Octreotide-Sandostatine 10, 20, 30 mg, Lanreotide-Somatuline Autogel 60-120mg si vapreotide. Terapia cu analogi de samatostatina este rezervata bolnavilor cu sindrom carcinoid cu evolutie maligna selectionati pe baza de Octreoscan sau PET-CT.
Dintre efectele secundare recunoscute ale bioterapiei cu analogi de somatostatina sunt: litiaza veziculara care poate aparea precoce dupa 35-40 zile de la inceperea tratamentului, colicistectomia profilactica, meteorismul abdominal, greata, varsaturile, diarea si durerile abdominale sporadice.
Strategia antiprofilativa in tumorile carcinoide in stadii avansate cuprinde si terapia cu interferon-alpha, care este folosit in practica de peste 20 ani, datorita rolului sau in imunitatea antitumorala.
Conform Oberg, raspunsul simptomatic si biochimic este semnificativ in 40-50% din cazuri, iar la 10-15% se remarca o regresie tumorala evidenta.
Se considera ca monoterapia cu alpha-interferon este superioara celei cu chimioterapie cu actiune sistemica. Astfel in studiile randomizate pe 20 bolnavi cu carcinoide in stadii avansate au demostrat un raspuns de 72% la interferon, comparativ cu 9% la streptozocin 5 si 5-fluorouracil.
In prezent interferonul alpha este considerat un agent antiproliferativ cu eficienta certa in tratamentul carcinoidelor functionale si cu progresie rapida atat in moterapie cat si in asociere cu analogi de somatostatina.
Ca reactii secundare la interferon au fost semnalate: febra, alergii, greata, varsaturi, dureri musculare, tiroidita autoimuna, stari depresive, acestea fiind considerate manifestari temporale.
Embolizarea arteriala hepatica cu agenti precum Ivalon sau Gelaspon pudra, poate fi o optiune pentru pacientii cu tumori carcinoide insulare pancreatice care prezinta predominant metastaze hepatice sau care sunt intens simptomatici.
Tratament cu Lutetiu 177-octreotate si Indium 111-octreotide radioactive peptide, este folosit in terapia de iradiere in cazul pacientilor cu Tumori Neuroendocrine dupa efectuarea scintigraei cu Octreotid marcat pentru depistarea receptorilor de somatostatina. Acestea se pot face la unul din centrele DICA in Olanda, Germania, Elvetia, Italia.